středa 9. července 2014

Fitness: Hubnutí, přibírání a kondička:)

Ahoj lidičky, předem se omlouvám za moje nedostatky na blogu. Menší nedostatky na blogu. Ale je to úplně můj první blog. A abych se přiznala, tak jsem v lese. Horší jak španělská vesnice..:D A nemám s tím žádné zkušenosti. A jelikož se má blog zajímat o fitness a zdravý životní styl, tak bych také konečně mohla něco napsat k tomuhle tématu. Aspoň jak já to vidím z mého pohledu...:)

Fitness...? :)

Tak pojem fitness je přebraný samozřejmě z anglického slovíčka...:D Jako by to někdo nevěděl, "ale možná se někdo takový najde". Či já vím. U nás se to bere jako cvičení. Nezáleží na tom jaké cvičení. Může to být příkladem lehké posilování s vlastní váhou, posilování se závažím, nebo vzpírání. Pak to může být takzvané kardio jako je běh, skákání přes švihadlo, jízda na rotopedu (kole), a mnoho dalších cvičení, při kterých dosahujeme určité tepové frekvence za minutu. A jak si máme vybrat to správné cvičení? Záleží na tom, jestli si chci udržet kondičku, jestli chci přibrat (jako já..:D), nebo jako většina lidí chce zhubnou. Ale hubnout můžete i bez cvičení a jde to. Jako příklad uvedu svoji mamku..:D 

Hubnutí, přibírání a kondička..:)

Hubnutí? 

S ničím ani s nikým se to nemá přehánět. Znám lidi, kteří si myslí, že sní dva bíle! rohlíky za den a zhubnou. To je snad ta největší blbost, co jsem slyšela. I když jsem v této představě žila hodně dlouho. Pak jsou typy lidí, co si myslí, že si zajdou na půl hodinky zaběhat, jezdit na kole, projít se a během dne sní všechno a také zhubnou. Což je další hloupost protože spalujete až po půl hodině kardia. A stylem že do sebe nacpete takzvané knedlo, vepřo, zelo se šesti a zajdete si zacvičit tak to také moc nezhubnete. Nejlepší a nejúčinější mi příjde posilování dohromady s kardiem. A proč? Je to jednoduché. U kardia se zahřejeme stačí půl hodinky a začneme přibližně hodinku posilovat. Ale jakým stylem? Méně cviků a více opakování. A samozřejmě se zacílit na celé tělo. A potom opět půl hodinky kardio. A proč posilovat když chci hubnout. To je jednoduché při posilování svaly pěkně namůžeme a pracují i delší dobu po posilování takže stále spalují. A při běhu spalujete až po půl hodině běhu a to jenom po tu dobu co se mučíte a potom nic. Přesně proto máme posilovat!!! :) Ale hodně účinné jsou hity, to je druh cvičení kde střídáme kardio s posilovacím cvičení. Dáme příklad: minutu běh na místě, 30 sedu lehů, minutu skok přes švihadlo, 30 dřepů. A takhle jedeme určitý čas pořád dokola. Samozřejmě více cviků a ne jenom tyhle 4...:D Ale co strava většina lidí nasadí "brutální dietu" do toho cvičí a myslí si že jsou králové. A co se stane potom tělo se odvodní, začnou se spalovat svaly a minimální procento tuku. A potom jak zhubnou několik kilo svalové hmoty se vrátí ke starému stravování. A je tu jojo efekt kdy první kila jsou ze zavodnění organismu, a přibrání tuku. Takže je to pro nás ještě horší. Takže je důležitá strava. Nemusíme se nijak zvlášť omezovat: když jsme milovníci čokolády. Dáme si občas řádek čokolády Ne každý den celou tabulku na posezení, ale nejlépe do půl hodinky po posilování. Jen trochu zmenšíme porce a nebudeme vše dělat na tuku!! :) Nejlepší alternativa jsou vařené, dušené , pečené a restované věci...:) 

Přibírání?

A je tu přibírání. Ano, kdo by chtěl v dnešní době přibrat..? No je tu mnoho příkladů a mezi ně patřím i já...:) Určitě ale nebudeme přibírat stylem, tam chipsy, tam čokoláda, tam knedlo, vepřo, zelo se šesti. To by asi naše postava krásně nevypadala...:/ :D Ale chce to režim, něco jako u hubnutí, až na to, že náš příjem musí být větší, než náš denní výdej...:) A jaké cvičení máme u přibírání provozovat? :) To není zase tak těžké...:) Nejlepší jsou vyšší váhy a méně opakování. Můžeme denně zařadit půl hodinky procházky. Ale né moc dlouho, aby tělo nespalovalo! Takže kardio zcela můžeme vynechat! Nejlepší je si posilování rozdělit na spodní a vrchní část těla. Nebo můžeme si to rozdělit na nohy a zadek, záda a ruce a jako poslední břicho.:) Klidně i v jiném pořadí. A maximálně hodinku denně. Aby svaly rostly, je jednoduchá rovnice= výživa, trénink a odpočinek!! Bez toho to nepůjde. Nebojte, žádný tuk se konat nebude...:) Taky jsem si to myslela, ale dokonce se mi začala tvořit takzvaná buchta na břiše. :) Což jsem opravdu nečekala.:D A ne neexistuje pravidlo - já jsem jiná, já ten tuk určitě naberu! To jsem si myslela taky. Ale klid, určitě jiní nejste a ani nebudete  je to jen v naší hlavě...:) ! Tak trénink bychom tu měli a co strava. Úplně stejná, normální, můžeme přece všechno, ale ne úplně všechno v "prasečí porci" :D Ale omezovat se určitě nemusíte. Jenom váš příjem musí být vyšší než váš výdej. A základ celé stravy jsou sacharidy, potom hlavně kvalitní bílkoviny a na posledním místě jsou tuky, také kvalitní, ve formě ořechů, olivový, řepkový olej atd.. :)

Udržení kondičky a váhy?

Všichni si řeknou jooo zhubl/a jsem a mám to za sebou. To je ta nejhorší věc co můžete udělat. Kolikrát se říká že udržení naší nové váhy je ještě těžší než samotné hubnutí. A není to blbost! Ale není to tak těžké můžeme zkombinovat hubnutí a přibírání zároveň.:) Jak ve cvičení tak ve stravě. Prostě cvičit přiměřeně né moc ani málo. Pod představou že to už nepotřebuji. Jídlo né se úplně omezovat ani né začít jíst to co předtím aby jsme nezačali znova přibírat. Jednoduše mít stejný příjem jako výdej a přibírat a hubnout určitě nebudeme! :) Ale stále pohyb je důležitý, aby nám ty naše svalíky nezačaly povolovat.! :) A netvořil se nehezký tuk..! :)

Zdravý životní styl?

Co to vlastně zdravý životní styl je? Pod moji představou je to takový styl, který nám samotným vyhovuje. Skládá se z vyváženého jídelníčku, vyváženým pohybem a odpočinkem a určitém režimu, na které je tělo navyklé. Tři nejdůležitější věci! :) Když je zvyklé na 6 malých dávek denně = 6 jídel denně , je zvyklé spát 7- 8 hodin denně = spíme 7 až 8 hodin denně. Je zvyklé chodit spát ve 22:00 - 23: 00, chodíme spát ve stejnou dobu..:) Naše tělo není stroj a tohle je pro něj nejlepší. Každému ale vyhovuje něco jiného..:) A každý na to příjde sám. A jaká je strava zdravého stylu? Uplně stejná, ale musí být vyvážená. Hodně lidí dělá stále dokola stejné chyby, začnou jíst zdravě a po zhubnutí se vrátí zpět! A to je ta chyba!! Musíme si uvědomit že zdravý životní styl není dieta!! Nebo něco k čemu jsme donuceni. Je to naše vlastní osobní volba, která nás baví, která nám chutná a kterou máme rádi!!! :) Není to jenom chvilkové období ale je to na celý život.:) A jaké to má výhody? Budeme odpočatí, budeme zdraví, rychlejší, silnější, budeme působit optimisticky a hlavně se budeme sami cítit dobře.:) A sami si uvědomíme, že to je to nejlepší co jsme mohli udělat...:)

Žádné komentáře:

Okomentovat